I Danmark sker optagelsen til de videregående uddannelser gennem kvoter. Kvote 2 har ansøgningsfrist 15. marts og kvote 1 har ansøgningsfrist 5. juli.
Hvem skal søge ind via kvote 2 ?
Har du følgende uddannelsesbaggrund skal du søge via kvote 2
- erhvervsuddannelse (EUD) dog med undtagelse af el- og vvs-installatøruddannelserne, hvor ansøgningsfristen er 5. juli inden kl. 12 (som kvote 1)
- gymnasiale eksamen og ønsker at blive vurderet på baggrund af andre kvalifikationer
- en udenlandsk eksamen
- adgangseksamen til ingeniøruddannelserne
- genoptagelse: hvis du tidligere har været indskrevet på samme uddannelse – enten på Zealand eller en anden uddannelsesinstitution – og har du IKKE bestået første studieår skal du søge om genoptagelse (læs mere her)
- søger du på baggrund af Grønlandsk særordning,
Det gælder også, hvis du søger om dispensation eller hvis du ikke opfylder adgangskravet, men ønsker at søge optagelse på baggrund af en Individuel kompetencevurdering (IKV).
Er du erhvervsskoleelev, som afslutter din uddannelse i juli og august, har du mulighed for at søge ind på en videregående uddannelse via attest, selvom din erhvervsuddannelse ikke er færdiggjort inden ansøgningsfristen. Bed om en attest på din skole og kontakt eventuelt din studievejleder, hvis du er i tvivl. Har du en gymnasial uddannelse og er du bange for dit gennemsnit ikke er højt nok, så er det en gode ide at søge ind på kvote 2.
Hvorfor søge kvote 2?
I kvote 2 bliver du vurderet ud fra din adgangsgivende eksamen OG andre kvalifikationer du har opnået. Når du søger via kvote 2, får du din ansøgning afprøvet to gange. Søger du ind via kvote 2, så kommer du automatisk i betragtning til alle uddannelsespladser – også dem i kvote 1. Er du usikker på om dit karaktergennemsnit er højt nok, sådan at dine karakterer ikke rækker til kvote 1 eller har du tidligere fået afslag, så er det en god idé at ansøge via kvote 2.
Hvilke kvalifikationer lægger vi vægt på i kvote 2?
I kvote 2 lægger vi udover din adgangsgivende eksamen vægt på de kvalifikationer du har opnået via
* relevant erhvervserfaring
* relevante kurser/uddannelse
* frivilligt arbejde
* værnepligt
* højskoleophold
* udlandsophold
Bemærk! Der er særlige kvote 2 kriterier for Professionsbacheloruddannelsen til Urban Landskabsingeniør. Vi foretager en helhedsvurdering ud fra ovenstående kriterier, men du bliver også vurderet ud fra en motiveret ansøgning, antal fag inden for de specifikke fagkrav du måtte have på højere niveau samt fag inden for det naturvidenskabelige område.
Alle kvalifikationer skal dokumenteres og det er en fordel, hvis du samtidig uploader er CV, så vi bedre kan danne os et overblik.
Hvis du har relevant erhvervserfaring er det vigtigt, at det fremgår tydeligt af dokumentationen, hvor længe du har været i stillingen (minimum 3 sammenhængende måneder) og hvilke arbejdsopgaver du har haft.
VIGTIGT! Uddannelses- og kursusbeviser skal være stemplet og underskrevet. Det samme gælder for udtalelser og kontrakter fra en arbejdsgiver.
Hvem skal søge via kvote 1?
Når du søger kvote 1, bliver du udelukkende vurderet på dit karaktergennemsnit fra din adgangsgivende eksamen. Har du en gymnasial uddannelse eller ved at blive færdige eksempelvis med en HHX, HTX, STX, EUX med et adgangsgivende karaktergennemsnit kan du søge kvote 1.
Det betyder, at en ansøger med et højere eksamensgennemsnit bliver optaget foran en ansøger med et lavere gennemsnit.
Supplering
Zealand accepterer sommersupplering på alle uddannelser. Hvis du er i gang med eller er tilmeldt et suppleringskursus, skal du angive det i din ansøgning og vedhæfte dokumentation for din tilmelding som bilag til din ansøgning.
Du skal indsende prøvebeviserne inden den 5. juli kl. 12.00 på optagelse.dk.
I tilfælde af, at du ikke er færdig med din supplering inden den 5. juli, skal du sende prøvebeviset til optag@zealand.dk.
Vi skal have dokumentationen hurtigst muligt og senest inden studiestart.
Den koordinerede tilmelding
Du søger kvote 1 og kvote 2 på Optagelse.dk. Dit eksamensbevis er tilgængelig på Optagelse.dk, når du søger en uddannelse. Hvis din adgangsgivende eksamen er af ældre dato, kan du være nødt til at kontakte skolen og få det tilsendt. Opfylder du ikke uddannelsens specifikke adgangskrav, kan du tage enkeltfag og supplerende kurser. Du kan se dine muligheder på Uddannelsesguiden. På Optagelse.dk kan du ansøge op til 8 uddannelser. Det kan være otte forskellige uddannelser eller den samme uddannelse i forskellige byer. Dine ansøgninger prioriteres i den rækkefølge, du uploader dem i. Du kan selv ændre den prioriterede rækkefølge frem til deadline den 5. juli kl. 12.
MitID
Du skal bruge MitID til at underskrive din ansøgning. Husk! Det er tidspunktet for din underskrift med MitID, der afgør om du har søgt i tide. Den 28. juli får du svar på, om du får tilbudt en studieplads. Den plads, du bliver tilbudt, vil altid være højest mulige prioritet. Bliver du tilbudt en plads på din tredje prioritet skyldes det, at pladserne på din 1. og 2. prioriteter er optaget.