Det at kunne sparre med andre ledere er det, der udvikler ens lederskab allermest. Det mener tre ledere, der fandt sammen under Diplomuddannelsen i ledelse på Zealand. To år efter endt uddannelse mødes de fortsat ofte og deler udfordringer og erfaringer – og nogle gange en god flaske vin.
For de tre ledere, Jimmy, Nils og Thomas, stoppede læringen ikke med eksamensbeviset – tværtimod! De har dannet deres egen studiegruppe, hvor de fortsat sparrer, deler viden og endda drikker et glas vin sammen med jævne mellemrum.
-”Vi er vel en slags De Tre Ledelses-Musketerer,” siger Jimmy Westermann, Thomas Vig Kuntz og Nils Hylleborg samstemmende med et grin. Der er noget om snakken, for ud over, at de tre mænd alle har en højde på godt et par meter, deler de et fællesskab, der er vokset ud af en professionel interesse for lederskabet og en vilje til at dele og lære af hinanden.
Nysgerrighed og viljen til at spille hinanden gode
-”Vi dannede studiegruppe og løste opgaver sammen fra starten af på Diplomuddannelsen i Ledelse. På tværs af vores modsætninger opstod der en fælles dynamik – vi var gode til at spille hinanden gode, for at bruge en holdsportsmetafor, og det er vi fortsat. Kemien passer bare og vi lærte hinandens styrker og svagheder at kende – og vi er fælles om vores nysgerrighed efter hvordan de andre tænker og handler. Det har skabt et trygt og tillidsfuldt rum, hvor vi kan vende ting om vores hverdag som ledere, som vi ikke altid kan dele med andre på en meningsfuld måde,” siger Jimmy Westermann, der til daglig er leder i Søværnets Overvågningsenhed.
Andre vinkler udfordrer vanetænkning
-”Der opstår situationer, der skaber tvivl og som vi har behov for at få vendt med andre ledere, der kommer fra en anden kontekst – og som ser ens dilemma fra andre vinkler. Her er vores studiegruppe guld værd. Vi mødes en gang om måneden til lidt god mad og vin – og så taler vi lederskab, udfordringer, resultater og om, hvordan vi udvikler os til endnu bedre ledere. Det er rart at kunne være konkret og vi har stor tillid til hinanden, så tonen er ærlig og ligefrem – vi pakker ikke tingene ind. Og det er en sparring, der er værdifuld for os alle tre,” pointerer Thomas Vig Kuntz, daglig leder af en SFO.
Kørekort til ledelse er bare en start
-”At tage Diplomuddannelsen i Ledelse gennem tre år, sideløbende med jobbet, er som at få kørekort til at være leder, men så skal man jo først til at lære at køre på egen hånd – også forskellige køretøjer. Og her er det guld værd at kunne sparre med hinanden løbende, så man ikke sander til i en fast forståelse af ens lederskab,” siger Nils Hylleborg, afdelingsleder i virksomheden Altiden – og han fortsætter:
-”Diplomuddannelsen gav os alle tre den helt store værktøjskasse, og vi arbejdede meget med konkrete cases fra blandt andet vores eget job. Men det er i mit netværk med andre ledere, jeg får inspiration til at anvende nye redskaber og kan dele både de svære ting og få sparring – råt for usødet, når først man er færdig med uddannelsen. Læring fortsætter i det uendelige,” slutter Nils Hylleborg.